Naročnik

Kinomotel d.o.o.

Lokacija

Ljubljana, Slovenija

Površina

176 m2

Leto izvedbe

2020

Fotografije

Blaž Gutman

Date
O projektu

Prostor, kjer se nahajajo poslovni prostori podjetja Kinomotel so relativno veliki, a ozki in razdrobljeni, nekje prostorsko, nekje le s komunikacijskimi potmi, ki se rišejo s pozicijami vhodov in obstoječih vrat, drugje z materiali in oblikami, ki jih zariše prostor. Vizualno in funkcionalno smo prostor povezali s formami, ki izhajajo iz oblik, ki jih prostor in potrebne funkcije zarišejo že kar same.

Vhod, ki je vstavljen v obliki kubusa, predstavlja prvo že obstoječo formo, drug volumen pa se pojavi v obliki krožne zavese v nežni sivi barvi (barva je prilagojena zahtevam fotografiranja, saj siva barva omejuje odboje), ki brez jasno določenih robov nakaže nekakšen snemalni/fotografski studio z možnostjo zelenega ozadja, ki pa ga ob zastrti zavesi obiskovalec niti ne opazi. Tretja forma – četrtina krogle, ki se zariše samo z definicijo njenih robov na vseh treh ravninah, predstavlja nadaljevanje  obstoječe polkrožne spremembe obstoječega tlaka parketa v epoksi. Krožna linija v turkizni barvi se ponovi na treh površinah – dvakrat na steni in enkrat na tleh. Turkizna forma jasno označuje pozicijo nekakšne čakalnice oz. prostora za druženje in priročne kuhinje na eni strani ter sejnega prostora na drugi strani.

Tri izhodiščne oblike – prva, ki je v prostoru že obstajala (vhod), druga, ki je nadaljevanje dvodimenzionalne razdrobljenosti prostora in smo jo pretvorili v uporaben elemet ter tretja, ki predstavlja funkcionalen element in izhaja iz narave dela, so nam začrtale koncept in izrazito grafično oblikovanje prostora.

Vsi ostali funkcionalni elementi povzemajo enak princip oblikovanja. Ob vstopu v poslovne prostore se na desni strani pojavi kompozicija oglatih in okroglih likov ter volumnov, v funkciji sprejemnega pulta, shrambe, ločnice servisnih poti ter priročnega kotička za goste, igralce, snemalno ekipo ipd.

V osrednjem prostoru, kjer se nahajajo delovna mesta zaposlenih, se čez oglato formo velike shranjevalne omare za rekvizite, na dve ravnini preslika lik za obešanje pisarniškega materiala. Kompozicija ostalih likov, ki se prav tako nizajo na dolgi steni in se pregibajo preko vogalov omar ter sten pa nakazujejo intiuitivno pot skozi prostor – pregiban lik nakaže smer komunikacijske poti. Ločena pisarna se z osrednjim delom poslovnih prostorov poveže preko volumensko zasnovanih pohodnih omaric. Dvignjen nivo prehoda zavzema še prostor okenske police in tako nekoč preozek prehod naredi funkcionalen, ob koncih pa omarice postanejo prijetna sedišča ob oknu. Vsi ti liki so povezani v enoten kontekst in postanejo grafična celota šele, ko jih umestimo v mrežo, na »milimetrski papir«, ki smo ga oblikovali in uporabili kot tapeto. Ta lahko v nadaljevanju služi kot okvir/podlaga za vse druge elemente, kot so slike, zapiski in „branding“, ki so tako vedno postavljeni v kontekst podjetja in prostora.

Izbor različnih barv, tekstur in vzorcev doda interierju piko na i. Mrežni vzorec stenskih tapet se preslika na elemente v interierju (koncept pred/za mrežo je uporabljen tudi pri sami grafiki, kjer smo se igrali s postavitvijo likov in inverzijo mreže), perforirani črni elementi na stenah se pojavijo tudi v prostoru, ki nežno ločijo sejni prostor od pisarniškega, po meri izdelane stenske tapete, kot tudi tista v videzu teraca v čajni kuhinji pa vizualno razgibajo prostor in mu dodajo nekaj igrivosti.

S specifičnim oblikovanjem smo tako dobili kreativen, razigran, odprt in fleksibilen poslovni prostor, ki nam že ob vstopu v podjetje nakazuje zgodbo in podobo samega podjetja.

Na naši strani uporabljamo piškotke za analitiko, vaših osebnih podatkov ne hranimo. Z nadaljnjo uporabo strani se s tem strinjate. več informacij

Spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (ang. cookies), da lahko izvajamo statistiko uporabe spletne strani. Na ta način izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo, ki nam hkrati omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani.

Zapri