Naročnik

Zasebni

Lokacija

Ljubljana

Površina

65 m2

Leto izvedbe

2020

Fotografije

Blaž Gutman

Date
O projektu

Kljub temu, da je starejše stanovanje iz obdobja, za katerega je bilo sicer značilno racionalno ter kvalitetno oblikovanje, le-to ne ustreza več sodobnemu načinu življenja mladega, družabnega ter duhovitega para. Stanovanje je bilo potrebno popolnoma prenoviti, v procesu pa sta si naročnika želela še nekaj funkcionalnih sprememb. Pridobiti smo morali dodatno sobo in več shranjevalnih površin, spalnica bi še naprej ostala ločena, bivalni del pa bi prevzel osrednjo vlogo stanovanja.

Zaradi postavitve nosilnih sten, ob katerih so se nizale temne omare in sanitarnega vozla, ki določa pozicijo kopalnice, je bil vhod v dotrajano stanovanje ozek, svetloba pa kljub velikim steklenim površinam ni segla niti do hodnika, preko katerega se je vstopalo v razmeroma velike prostore – kuhinjo z jedilnico, dnevno sobo ter spalnico.

Velike steklene površine so nam omogočile, da smo v predelu starega jedilnega kota pridobili še dodatno sobico, kuhinja pa tako zavzame formo črke L. Na račun prevelike spalnice, smo povečali dnevni prostor z jedilnim kotom, v spalnici pa smo z nekoliko drugačno razporeditvijo ohranili enako količino shranjevalnih povrišin in jih s shranjevanjem pod pohištvom še povečali. V kopalnici smo z novo razporeditvijo pridobili prostor za kopalno kad ter dodatne omare.

Inovativno pa smo morali pristopiti predvsem k oblikovanju ozke in temne predsobe, kjer smo bili omejeni s pozicijo obstoječe nosilne stene in kopalnice, ki navidezno ožata prehod do bivalnega dela, obenem pa nas je omejevala tudi stena, ki ločuje bivalni del od nekdanjega hodnika. Popolna odstranitev stene med hodnikom in kuhinjo ni bila mogoča, zato smo situacijo izkoristili in steno delno odprli v obliki polkroga, ki omogoča prehod svetlobe vse do predsobe, poleg tega pa odpira pogled proti oknom in prostoru daje vtis zračnosti. Omare ob nosilni steni, ki so nekoč zapirale pogled in dajale občutek utesnjenosti, so ostale, vendar jih, zahvaljujoč diagonalni postavitvi, ob vstopu v prostor sploh ne opazimo. Zaznamo jih šele, ko se sprehodimo globlje v prostor. Le-te so na enem delu dovolj globoke, da skrijejo pralni stroj, sušilec, košare ter podobno, na drugem delu pa ravno prav za shranjevanje vseh ostalih hišnih pripomočkov.

Tehnične objekte, kot so radiatorji in nadometne cevi, se nismo trudili skriti in maskirati, to nam bi otežila tudi betonska gradnja objekta, pač pa smo jih izpostavili v živo oranžni barvi. Na nek način tako objekt tehnične/funkcionalne narave, izdelovan po tekočem traku, postane oblikovni element/art. Tudi kavč v turkizni barvi, ki je bil izrazita želja naročnikov, stopi v ospredje in deluje kot razstavni kos – artefakt in se pridruži naboru izpostavljenih kosov v stanovanju.

Če bi prostor brali skozi plasti, bi prvo plast predstavljala belo-lesena osnova, ki skozi lesene pohištvene kose (kuhinja, omare, postelja, itd.) snuje topel, a izčiščen prostor. Drugo plast bi predstavljali funkcionalni objekti v močnih in nenavadnih barvah, ki jih tako lahko vidimo tudi v drugi luči. Tretjo plast pa bi predstavljali barvni liki na stenah, ki postanejo vezni člen med prvo in drugo plastjo oz. liki, ki postavijo pohištvo in druge funkcionalne objekte v kompozicijsko celoto. Rumen lik v kuhinji povezuje kuhinjo z dnevnim prostorom preko vogala. Spet drug rumen lik v predsobi služi kot funkcionalna podlaga za obešanje vrhnjih oblačil in ščiti steno, obenem pa številne funkcionalne kose v predsobi, ki bi lahko delovali razpršeno, poveže v celoto. Nežna bež poteza v spalnici povezuje oranžen radiator s preostalimi pohištvenimi kosi in ga umesti v kompozicijsko celoto. Bež polkrog na steni kopalnice dopolnjuje polkrog iz lesenih lamel, hkrati pa predstavlja podlago še enemu izpostavljenemu objektu – surfu. Na ta način kos, ki bi sicer spravljen v omari čakal na prihodnje poletje, zavzame vlogo razstavnega objekta, ki daje identiteto prostoru, poleg tega pa predstavlja enega od sentimentalnih kosov, ki običajno v očeh stanovalca interier pretvorijo v dom.

Pogled iz dnevnega prostora proti kopalnici in polkrožnemu izrezu stene tudi najbolje razkrije identiteto lastnikov – obožujeta živjenje, valove, sonce in šport. Vsi detajli, teksture (les, ratan), barvni poudarki kot so npr. turkizen kavč, izbor grafik ter slik, dajejo vtis mladosti, življenja, spominov in na drugi strani nudijo udobno zavetje imenovano dom.

Na naši strani uporabljamo piškotke za analitiko, vaših osebnih podatkov ne hranimo. Z nadaljnjo uporabo strani se s tem strinjate. več informacij

Spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (ang. cookies), da lahko izvajamo statistiko uporabe spletne strani. Na ta način izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo, ki nam hkrati omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani.

Zapri