Naročnik

Zasebni

Lokacija

Ljubljana

Površina

25 m2

Leto izvedbe

2020

Fotografije

Blaž Gutman

Sodelavci

Sanja Milojevič, abs. arh.

Date
O projektu
Pritlično stanovanje v osrčju centra Ljubljane je že ob našem prvem obisku kazalo na določene težave – majhen tloris, ki meri zgolj 25 m2 in eno samo okno sta narekovala potrebne spremembe v prostoru, da le-tega kar se da najbolje optimiziramo.
Stanovanje je bilo v osnovi namenjeno za stalno oddajo najmenikom (paru), zato smo želeli zagotoviti popolno funkcionalnost, dovolj shranjevalnih površin, popolnoma opremljeno kuhinjo, dnevni prostor namenjen preživljanju prostega časa in druženju ter ločen spalni del. Da bi najbolje optimizirali tloris, smo odstranili predelno mavčno-kartonsko steno, ki je predhodno razmejevala prostor, premaknili smo potrebne instalacije, kopalnico pa pustili na prvotnem mestu. Odstranitev stene je obenem omogočila tudi boljši izkoristek kuhinje, saj so vse stare male niše postale dodaten prostor za hrambo, v kuhinjo pa smo po novem lahko umestili tudi pomivalni stroj. Vrata v kopalnico smo premaknili in na ta način zagotovili še dodaten prostor za pralni stroj. Umestitev osrednjega shranjevalnega volumna ob vhodu nam omogoča shrambo takoj pri vstopu v stanovanje, prostorne omare pa se nizajo tudi vzdolž jedilnice. Ta ista volumna, ki sta povezana v obliki črke L, služita kot podpora za majhno spalno galerijo oz. zakonsko posteljo, ki smo jo umestili neposredno pod strop in na ta način povečali tloris bivalnega dela stanovanja. Postelja v določenem delu prostor navidezno zniža in zato toliko bolj poudari posamezne odprtine pod stropom. Prva se nahaja takoj pri vstopu v stanovanje, druga v kuhinji in tretja nad dnevnim prostorom. Višina prostora je poudarjena z visečimi lučmi, ki zaznamujejo dvovišinske dele prostora. Stopnice, ki vodijo do spalne galerije so v polnosti izkoriščene tudi iz funkcionalnega vidika, saj se v njih skrivajo globoki predali za shranjevanje. Dnevni prostor je opremljen skromno, da prostor dobi občutek zračnosti in lahkotnosti, obenem pa omogoča dopolnitve v obliki dodatnih shranjevalnih ali delovnih površin.
V interierju smo uporabili svetle in naravne materiale, s pomočjo katerih prostora dodatno ne obtežimo in zatemnimo. Preplet lesa, belih in mint poudarkov skupaj z zanimivimi vzorci v podobnih barvah na keramiki povežejo interier v vizualno celoto in oblikujejo majhen ter skromen dom, ki pa smo ga zaradi svoje očarljivosti poimenovali kar Očarljivka.

Na naši strani uporabljamo piškotke za analitiko, vaših osebnih podatkov ne hranimo. Z nadaljnjo uporabo strani se s tem strinjate. več informacij

Spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (ang. cookies), da lahko izvajamo statistiko uporabe spletne strani. Na ta način izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo, ki nam hkrati omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani.

Zapri