Naročnik

Zasebni

Lokacija

Staro mestno jedro, Ljubljana

Površina

38 m2

Leto izvedbe

2017

Fotografije

Blaž Gutman

Date
O projektu

Stari vlažni pritlični prostori meščanske hiše na Mestnem trgu so bili potrebni temeljite prenove tako iz vidika funkcionalne zasnove prostora kot tudi iskanja inovativnih rešitev pri težavah z vlago zaradi delne vkopanosti objekta v grajski grič.


Glavno vodilo pri snovanju tlorisne zasnove je bila dostopnost dnevne svetlobe. Prostornejši dnevni prostor in spalnico z delovnim kotičkom smo umestili neposredno ob vir dnevne svetlobe, preostale prostore pa v ožji koridor znotraj tlorisa, kjer se nahajajo še kopalnica, kuhinja in garderoba s shrambo.


Nizek finančni vložek je narekoval tako oblikovanje kot tudi kreativne »second-hand« rešitve. Dvignjen podest, ki ločuje dnevni prostor od predsobe, na katerega stopimo ob vstopu v stanovanje ima vgrajen dodaten predal za shranjevanje, preprosta kuhinja je obogatena z dodatnim zložljivim pripravljalnim pultom na nasprotni steni, shramba z garderobo je sestavljena iz starih babičinih omar, ki so bile obnovljene in prilagojene na dimenzije novega prostora, dodane so jim bile zgolj nove okrasne fronte. Veliko pohištvenih kosov je predelanih ali obnovljenih, vključujoč jedilno mizo in posteljo.

Najlepše odkritje pri izvedbi projekta je bila zagotovo naravna kamnita stena v kopalnici, ki ji daje prav poseben pečat – nekakšen opomnik, da je kljub novi podobi stanovanje še vedno del grajskega griča. Kamnito steno smo manifestirali z razmeroma nevtralno kopalniško opremo. Kljub majhni tlorisni površini kopalnice, je le-ta popolnoma funkcionalna, saj vključuje umivalnik, wc, pralno-sušilni stroj, peč in tuš. Ta je zaradi ozkega prostora poravnan s tlemi, tako da deluje kot preostala pohodna površina, ko ni v uporabi, v nasprotnem primeru se zgolj zagrne s po meri narejeno kopalniško zaveso.


Težave z vlago so rešene z notranjo prezračevano »fasado«, ki omogoča odvajanje odvečne vode in prezračevanje. Tudi stena v spalnici, ki je obložena z prebarvanimi lesenimi deskami pravzaprav deluje kot maska, saj je odstranljiva in omogoča dostop do servisnega izhoda.

Na naši strani uporabljamo piškotke za analitiko, vaših osebnih podatkov ne hranimo. Z nadaljnjo uporabo strani se s tem strinjate. več informacij

Spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (ang. cookies), da lahko izvajamo statistiko uporabe spletne strani. Na ta način izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo, ki nam hkrati omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani.

Zapri