Naročnik

Zasebni

Lokacija

Bežigrad, Ljubljana

Površina

28,5 m2

Leto izvedbe

2018

Fotografije

Blaž Gutman

Date
O projektu

Staro babičino stanovanje v stanovanjskem bloku v Ljubljani je potrebovalo transformacijo za namene aktivnega mladega para, ki je zaradi specifičnosti njunih poklicev potreboval svoj delovni kotiček tudi v zavetju novega doma.


Na željo naročnikov predelnih sten nismo prestavljali, kljub vsemu pa obstoječa tlorisna razporeditev prostorov in vizualna podoba stanovanja ni bila več primerna za nove uporabnike. Zato smo oblikovali novo, sodobnejšo prostorsko zasnovo, kjer je vsak prostor maksimalno izkoriščen – tako iz vidika funkcionalnosti kot tudi izkoriščenosti prostora za shranjevanje.


V predprostoru se nahajajo po meri narejeni omarica za čevlje in globoka ter prostorna vgradna omara, ki služi tako za vrhnja zimska oblačila in obutev, kot tudi za zložljivo stojalo za obešanje perila, sesalec, čistila, koš za umazano perilo in drugo. Dnevni prostor je dodobra izkoriščen s kuhinjo L-oblike, jedilno mizo, knjižnim regalom in kavčem, ki se lahko v večernih urah raztegne v počivalnik za dve osebi ali v dodatno ležišče. Dodatni zložljivi stoli omogočajo transformacijo jedilnega kotička v prostor za druženje v primeru večjega števila gostov. V večjem spalnem prostoru smo zasnovali spalnico z dovolj velikim delovnim kotičkom za dva. Za vrati spalnice se nahaja vgradna garderobna omara, komoda, pod posteljo pa prostoren predal, ki se razteza čez celotno širino postelje, namenjen shranjevanju. Kopalnico smo brez večjih posegov transformirali tako, da je sedaj v njej prostor za pralni stroj, ki se je pred tem nahajal v kuhinji, prav tako pa smo pridobili tudi prostor za večji tuš.


Vizualna zasnova stanovanja je nekakšna mešanica industrijsko-rustikalnega stila. Pri odstranjevanju starih talnih oblog (itison in topli pod) smo naleteli na star bukov parket v videzu ribje kosti, ki smo ga obnovili in njegov duh časa še poudarili s stenskimi oblogami v videzu bele opeke v kuhinji in kopalnici. Poseben industrijsko-rustikalen pridih ustvarja preplet materialov uporabljenih v interierju: les, bela opeka in temna kovina. Skrbno izbran dekor in topli naravni dodatki kot na primer sušeno cvetje dodajo stanovanju piko na i, prostor pa še dodatno obogatijo uokvirjene skice Ljubljane, ki jih je ustvarila kar uporabnica stanovanja.

Na naši strani uporabljamo piškotke za analitiko, vaših osebnih podatkov ne hranimo. Z nadaljnjo uporabo strani se s tem strinjate. več informacij

Spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (ang. cookies), da lahko izvajamo statistiko uporabe spletne strani. Na ta način izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo, ki nam hkrati omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani.

Zapri