Naročnik

Zasebni

Lokacija

Ljubljana

Površina

58 m2

Leto načrtovanja

2020

Fotografija

Blaž Gutman

Leto izvedbe

2021

Date
O projektu

V eni izmed novih ljubljanskih novogradenj smo oblikovali dom za mlad par, ki sta si želela v stanovanju ustvariti dom in elegantno zavetje, ki bo odražal tudi njiju kot par in kot posameznika.

Kot oblikovalsko izhodišče se nam je tako ponudilo ustvarjanje ravnovesja med moškim in ženskim estetskim pristopom. Prostorsko zasnovo stanovanja smo zaradi sprememb iz ožijih v bolj odprte prostore in obratno brali kot pot oziroma kot serije pogledov. V kadrih, ki se nam odpirajo z vsakim korakom globje v stanovanje smo želeli ustvariti harmonijo nasprotij – volumnov in praznin, svetlih in temnih barv, svetlobe in sence ter mehkih in oglatih potez. Z uporabo velikih oglatih in malih zaobljenih volumnov ter treh bež odtenkov, smo s pohištvom ustvarili uravnoteženo podlago, ki smo jo dopolnjevali s skrbnim izborom svetlih in temnih ter grobih in mehkih tekstilov.

Prostorska zasnova stanovanja je doživela nekaj korekcij že pred našo intervencijo. Na račun dodatnih sanitarij je stanovanje dobilo dolg hodnik z veliko shranjevalnih površin, ki pa lahko zaradi maksimizirane praktičnosti kaj hitro deluje kot precej utlitaren in hladen pozdrav ob vstopu v stanovanje. Z ritmom rezkanja v površini omar, ki iz gostega prehaja v vse bolj redko, in premišljeno postavitvijo ogledal smo vstopni hodnik navidezno razbremenili težkih volumnov ter ga odprli proti osrednjemu postoru. Oblikovanje volumnov v hodniku neposredno komunicira z oblikovanjem visokega elementa pri tv omarici, ki se s skoraj nevidnim prehodom v mehki maniri nadaljuje kot lahke prosojne zavese. Le – te prostor nežno objamejo in skupaj z difuzno svetlobo, ki pronica skozi nežne odtenke tekstila, ustvarijo lahkoten ambient, ki mu kontrast ustvarjajo pohištveni elementi in abstraktne tapete v temno turkizni barvi.

Osrednji bivalni prostor združuje nišo s kuhinjo in polotokom, jedilnico in dnevni prostor. Z zasukom jedilne mize in uporabo klopi, smo pridobili nekaj dodatnih sedišč, ki so potrebna ob obiskih večjih družb. Veliko naslonjalo v obliki kroga na prvi pogled deluje kot presenečenje in neobičajna likovna poteza, ki pa s previdno načrtovano razdelitvijo in nadaljevanjem v obliki srebrnih linij na steni ter klopjo s prostorom za zelenje, deluje kot podlaga in vezni člen ostalim pohištvenim elementom v prostoru. Modularno zasnovano zofo s premičnim taburejem lahko iz običajnega troseda ob večerih spremenimo prijeten počivalnik.

Kopalnico, ki je že imela vgrajeno keramiko, smo v celoto povezali z uporabo enakih volumnov, barv in rezkanj, kot se pojavljajo v ostalih prostorih. Velika omara skriva pralni in sužilni stroj, dodatne shranjevalne površine pa smo zagotovili še v ozki visoki omarici, ki se ob vhodu v prostor sramežljivo odseva v velikem okroglem ogledalu.

Prostor v spalnici, ki je bil predviden za kotno omaro, smo spremenili v manjši garderobni prostor, ki se od spalnega dela loči z drsnimi vrati, dodatne shranjevalne površine pa smo zagotovili še v visečih omaricah nad posteljo- Le – te zaradi mehkega oblikovanja delujejo kot niša vzglavja. Z mehkobo, ki smo jo dosegli med drugim tudi z vizualnim umikom shranjevalnih površin, ki mu kot kontrapunkt služijo tekstili in tapete v globoki turkizni barvi, smo na sicer majhni kvadraturi ustvarli prostor umika in sprostitve. Nočni omarici smo namenili dvojno funkcijo – uporablja se jo lahko tudi kot lepotilno mizico, visoka postelja pa omogoča, da služi tudi svojemu prvotnemu namenu.

Pot skozi prostore stanovanja se zaključi ob velikem kotnem ogledalu, ki ustvarja občutek neznane dimenzije, v kateri se odseva harmonija sedanjosti Oblikovanje tako poetično ponuja optimističen pogled v sicer skrivnostno prihodnost, ki pa vendarle temelji na ekvilibriju zdajšnosti.

Tako kot jing in jang predstavljata navidezno nasprotni sili, ki dajeta svetu ritem in dinamičnost, a tvorita harmonično celoto, tako komplementarnost v oblikovanju interierja predstavljaja likovno ravnovesje – prostor harmonije.

Prostorsko zasnovo stanovanja smo zaradi sprememb iz ožijih v odprte prostore in obratno brali kot serije pogledov. V kadrih, ki se nam odpirajo z vsakim korakom, smo želeli ustvariti harmonijo nasprotij – volumnov in praznin, svetlih in temnih barv, svetlobe in sence ter mehkih in oglatih potez. Z uporabo različnih volumnov ter treh bež odtenkov, smo s pohištvom ustvarili uravnoteženo podlago, ki smo jo dopolnjevali s skrbnim izborom svetlih in temnih ter grobih in mehkih tekstilov.

Na naši strani uporabljamo piškotke za analitiko, vaših osebnih podatkov ne hranimo. Z nadaljnjo uporabo strani se s tem strinjate. več informacij

Spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (ang. cookies), da lahko izvajamo statistiko uporabe spletne strani. Na ta način izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo, ki nam hkrati omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani.

Zapri