Naročnik

Zasebni

Lokacija

Ljubljana

Površina

84,6 m2

Leto načrtovanja

2021

Fotografija

Blaž Gutman

Leto izvedbe

2022

Date
O projektu

Ob vznožju Golovca, kjer počasi utihne mestni vrvež in se mesto sreča z naravo oz. gozdom, stoji večstanovanjska stavba, v kateri si je svoj mali košček raja želel urediti mlad intelektualec, svetovljan.

Stanovanje, ki se na eni strani dviga nad razmeroma prometno obremenjeno cesto in se odpira proti centru mesta, se na drugi strani intimno stika z gozdom. Prežeto je z naravno svetlobo in snovano po meri anonimnega uporabnika, poleg tega pa v osnovi omogoča preprosto funkcionalno transformacijo v stanovanje za mlado družino.

Že prvi stik z naročnikom je bil tokrat drugačen, poseben. Drznost in drugačnost sta bili po njegovih besedah tisto, kar ga je pripeljalo do vrat našega biroja. Njegove želje oz. zahteve pa precej preproste: želel je interier, ki naj bo čaroben, barvit, kreativen, takšen, kjer lahko tako med ustvarjanjem interierja kot tudi kasnejšim bivanjem pustiš domišljiji prosto pot.

Delovni kotiček, sedeč kot tudi stoječ, veliko knjižnih polic, televizije nima in je ne želi. Ostalo je bilo prepuščeno nam. Tako je bila naša naloga precej posebna, svobodna pri snovanju interierja, obenem pa izredno odgovorna, da za naročnika ustvarimo prostor, ki ga bomo ukrojili po njegovi meri, ki svoj mir najde v prebiranju knjig in prepozna lepoto tako v s svetlobo obdanem ambientu kot tudi v njenem nasprotju – globini sence.

Omenjena Izhodišča so tako narekovala oblikovanje večplastnega interierja, ki se transformira v odnosu do emocionalnega sveta lastnika ter tako ustvarja različne ambientalne scenarije v prostoru.

Zidovi odeti v temne barve in tapete z domišljijsko pokrajino ter naravnimi motivi bogate flore in faune dobijo skoraj rajsko podobo in teatralno patino, ki se spreminja s svetlobo, ki pronica v prostor. Navidezno drugo časovno komponento v obliki tapet in temnih barv s svojo mehkobo in nežnostjo dopolnjujejo zavese v globokih barvnih odtenkih. Te ne le zatemnijo prostor, ko je to potrebno, temveč na željo naročnika predvsem nekoliko zadušijo hrup, ki prihaja iz prometne ceste ob objetku. Protiutež mehkemu oblikovanju sten in zaves predstavlja pohištvo, ki je sestavljeno iz preprostih geometrijskih volumnov in oblik (kubus, stožec, krogla), obenem pa v prostor vnaša nepričakovan sodoben kontrast omenjenemu ambientu.

Na relativno razkošni kvadraturi, so svojo funkcijo našle vse osnovne funkcije sodobnega doma, na željo naročnika pa tudi kotiček namenjen delu od doma. Kompozicija mize omogoča stoječe ali sedeče delo, dolga zavesa, ki se vije skozi dnevni prostor pa poleg zatemnitve osrednjega prostora, omogoča tudi vizualni odmik dnevne sobe od delovnega prostora, kjer lahko mnogokrat vlada nered.

Koncept nalaganja volumnov, ki ga dopolnjujejo mehkejše geometrijske oblike je tako prepoznaven vseskozi in se ponovi tudi v spalnem delu stanovanja.

Odsotnost televizije nadomesti nešteto knjig, ki soustvarjajo ambient osrednjega prostora in spalnice. Svet domišljije med drugim odpirajo tudi ogledala, ki se pojavljajo na nepričakovanih mestih v stanovanju ter zrcalijo posamezne izseke interierja in mistične poglede, ki jih s svojo pozicijo v prostoru postavimo sami. Francoski filozof Gaston Bachelard je nekoč zapisal: “Najdragocenejša lastnost doma je: dom daje zatočišče sanjarjenju, dom ščiti sanjarja, dom nam omogoča, da v miru sanjamo.” Morda pa bo lahko tudi on med prebiranjem knjig v zavetju svojega novega doma le nekoč v enem od odsevov ujel nežno šelestenje rajskih dreves.

Na naši strani uporabljamo piškotke za analitiko, vaših osebnih podatkov ne hranimo. Z nadaljnjo uporabo strani se s tem strinjate. več informacij

Spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (ang. cookies), da lahko izvajamo statistiko uporabe spletne strani. Na ta način izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo, ki nam hkrati omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani.

Zapri