Naročnik

Občina Ivančna Gorica

Lokacija

Ivačna Gorica

Površina

448 m2

Leto načrtovanja

2021

Fotografija

Blaž Gutman

Leto izvedbe

2021

Date
O projektu

Po prostorih, kjer so se nekdaj sprehajali višnjegorski osnovnošolci, danes lahko stopi prav vsak. Nekdanja osnovna šola se je preoblikovala v Hišo kranjske čebele – apilab, kjer se danes poleg razstave, gostinske ponudbe, turistično informativnega centra nahaja tudi manjši hostel ter konferenčni prostor z laboratoriji. Za omenjen projekt smo poleg rasztave oblikovali tudi interier razstavnih prostorov, turistično informativnega centra ter kavarne.

Izhodišče oblikovanja je bilo ohranjanje zaščitenih elementov ter duše stare stavbe. V prostor smo posegali z materiali in formami, ki se nežno združijo z obstoječimi elementi ter nudijo podlago za nizanje najrazličnejšijh čebelarskih in čebeljih vsebin. Napetost ustvarjajo z lesom obdani prehodi med prostori in tematikami, ki obiskovalca pripravijo na nov ambient in novo vsebino.

Pot obiskovalca pelje skozi prostore 5ih tematik. Prvi prostor – travnik – obiskovalca pozdravi z intimnim pridušenim ambientom, ki ga zaradi igre poporcov popolnoma obda. Poleg projekcijske pripovedi, katere glavna akterja sta Rotshutz ter kranjska čebela, ambient ustvarjajo sence trav ter žareči ekrani z vsebinami na stiliziranih nosilcih. V tem nostalgičnem prostoru se prvič spoznamo s kranjsko čebelo ter začetki čebelarstva na Slovenskem.

Ob koncu pripovedi nas Emil povabi v naslednji prostor, ki smo ga poimenovali Laboratorij, kjer pripovedovanje zgodbe prevzame Emilov sin Filip. V prostoru se podrobneje spoznamo z obrtjo ter biologijo čebele, kar velik del prostora pa je namenjen tudi klasični prezentaciji muzejskih objektov, ki zaradi zasnove razstave in interierja postanejo osrednji vsebinski in oblikovalnski elementi prostora.

Element presenečanja predstavlja naslednji prostor – prostor živih čebel. V sodelovanju s ČZS smo del razstave namenili panju, kjer lahko obiskovalci skozi steklo opazujejo obnašanje čebel v panju. Že tako posebno izkušnjo pa še dodatno dopolnita zvok in vonj panja.

V Antonini kuhinji se spoznamo tudi s čebeljimji izdelki in apiterapijo. V les odet prostor z velikim pultom nas navdaja z občutkom domačnosti, velik pult s sedišči obiskovalca povabi k sodelovanju, v lekarniški omarici pa dobimo še dodatne informacije o zdravilnih učnikih čebeljih izdelkov.

Ker so čebele ter čebelarstvo od nekdaj predstavjale velik del slovenske tradicije, ni presentljivo, da je motiv čebele globoko vpet v tradicijo in kulturo, vse informacije o tem pa lahko dobimo tudi v zadnjem prostoru razstave, ki je zasnovan tako, da nas povabi k posedanju ter preverjanju pridobljenjega znanja iz razstave.

V pritličju navidez razdrobljene in ločene postore povezuje enoten koncept stropne svetlobne inštalacije. Skupek heksagonov, ki nakazujejo na čebelarsko tematiko, se pod stropom vijejo preko recepcije s Turistično informativnim centrom vse do kavarne, v katero se primarno vstopa preko terase.

V recepciji, kjer je prostor tudi za reklamni material in spominke, obiskovalca globje v porstor TICa povabi lesen okvir. Poleg klasično multimedijsko predstavljenih vsebin, se v prostoru nahajajo tudi VR očala, ki nas popeljejo v virtualno realnost gradu Podsmreka in drugih okoliških zanimivosti. Na ta način je lokacija prav zares povezava in stičišče turistične ponudbe celotne regije.

Kavarna predstavlja prijetno popestritev lokalne gostinske ponudbe. V svetlem ambientu, s pogledom na zelenje in gozd, smo oblikovali lokal, kamor se nadaljuje vizualna podoba centra, vendar lahko deluje tudi samostojno. Nežno in preprosto oblikovanje ter preplet lesenih elementov ustvarja prijeten in topel ambient, kjer prav nevede mine ura od dobri kavi ter jutranjem časopisu.

S samo razstavo ter večanamenskostjo objekta, je Višnja gora ter širša regija postala pomembna točka na turističnem in izobraževalnem zemljevidu Slovenije, upamo si trditi, da tudi Evrope. Od tod namreč izvira najbolj pridna čebela – Kranjska sivka.

Na naši strani uporabljamo piškotke za analitiko, vaših osebnih podatkov ne hranimo. Z nadaljnjo uporabo strani se s tem strinjate. več informacij

Spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (ang. cookies), da lahko izvajamo statistiko uporabe spletne strani. Na ta način izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo, ki nam hkrati omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani.

Zapri