Naročnik

Zasebni

Lokacija

Kranj, Slovenija

Površina

283 m2

Leto izvedbe

2016

Date
O projektu

Mogočna, več kot 7 desetletij stara hiša v Kranju na prvi pogled za mnoge ni veliko obetala – lahko bi rekli, da je videla že boljše čase. Vendar pa so njen potencial prepoznali naročniki, ki so si v njej želeli ustvariti nov dom – dve ločeni stanovanji, pritlično za stare starše in nadstropno za mlado družino.

Pri snovanju nove podobe objekta smo izhajali iz obstoječega gabarita, vendar pa je notranjost objekta zahtevala popolnoma novo zasnovo, saj stara zasnova s krožnim povezovanjem prostorov za sodoben način življenja in delitev na dve različni stanovanji ni bila več ustrezna. Ohranile so se obstoječe nosilne stene, dodali so se le preboji, kjer so bili potrebni.

Objektu smo dodali sodoben prizidek, znotraj katerega se skriva stopnišče do ločenega vhoda v prvo nadstropje. V pritličnem delu prizidka se nahaja tudi podaljšek dnevne sobe in zimski vrt, v nadstropju pa letna terasa.

Tlorisno smo osrednji del objekta zasnovali kot servisni del za potrebe kuhinj in sanitarij z vsemi pripadajočimi instalacijami. Zaradi orientacije objekta je bilo potrebno dnevne prostore zasnovati v manjšem delu obstoječega tlorisa, spalnico z garderobo pa v večjem delu, zato smo kuhinjo umaknili iz dnevnega prostora v prostor, kjer je bil nekoč hodnik in na ta način povečali celotno površino skupnega bivalnega prostora. Zadnjo medetažno ploščo smo na predelu nad jedilnico odstranili – s tem se je prostor še dodatno vizualno odprl. Novo pridobljeno galerijo na kateri se nahaja igralni kotiček za otroke in dnevno sobo povezuje odprto stopnišče, ki ne predstavlja več samo funkcije, temveč postane oblikovni element v prostoru.

Na naši strani uporabljamo piškotke za analitiko, vaših osebnih podatkov ne hranimo. Z nadaljnjo uporabo strani se s tem strinjate. več informacij

Spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (ang. cookies), da lahko izvajamo statistiko uporabe spletne strani. Na ta način izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo, ki nam hkrati omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani.

Zapri