Naročnik

Zasebni

Lokacija

Brdo, Ljubljana

Površina

55,5 m2

Leto izvedbe

2019

Fotografije

Blaž Gutman

Date
O projektu

Svoj prvi skupen dom sta si v dotrajanem mansardnem stanovanju, v katerem so nekoč bivali najemniki, želela urediti naročnika na pragu svojih tridesetih. Kljub izhodiščnemu nizkemu proračunu smo z dobro mero inovativnosti in ustvarjalnosti, ponovno uporabo materialov in ohranjanjem starega, oblikovali zanimiv in udoben interier, v katerem lahko prepoznamo naročnikovo željo po industrijskem domovanju – takšnem, kot ga lahko najdemo v kateri od svetovnih metropol.
Rušenju obstoječih sten smo se v želji po čim nižjih stroških prenove v večji meri izognili, dodatne omejitve pri načrtovanju nove tlorisne zasnove pa so nam predstavljali mansardni nakloni. Neustrezno izveden strop mansarde, ki je bil en od razlogov za zamakanje in zastajanje vlage v prostorih, smo porušili in na novo izvedli, odstranili dotrajan star parket, izravnali tlake in premaknili nekatere instalacije, ki so nam kasneje omogočile boljšo izkoriščenost prostora. Z edinim novim prebojem v stanovanju, smo osrednji prostor vizualno odprli, omogočili boljšo fluidnost in pridobili nov prostorski element, ki je služil kot podlaga za nadaljnje oblikovanje interierja.
Novo prostorsko zasnovo smo oblikovali okoli izhodiščnega prostorskega elementa – osrednje stene, ki smo jo oblekli v stare reciklirane opečnate zidake in je vidna iz vseh strani stanovanja. Ti zidaki so nekoč pripadali danes že porušenemu industrijskemu objektu, z nekaj truda smo jih očistili, razrezali in ponovno uporabili. Izbira fug, ki se zlije z barvo opeke je namerna – poteza iskreno priča o tem, da je obloga estetski dodatek, poleg tega pa vizualno ne zasiči relativno majhnega prosotra. Osrednja opečnata stena postane nekakšen genius loci bivalnega prostora, novodobno ognjišče novega, sodobnega doma, okoli katerega se krožno nizajo vsi stanovanjski prostori. Ta centralni element označuje srčiko doma, prostor srečevanja in druženja, sočasno razmejuje spalni del od bivalnega, po drugi strani pa odpira in povezuje prostor (tako vizualno kot funkcionalno) ter odpira poglede skozi vse strani stanovanja. V vizualno celoto povezuje tri najpomembnejše prostore vsakega domovanja – kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo, ki se lahko prilagodijo trenutnim potrebam uporabnikov. Dnevni prostor s kavčem se lahko transformira v dodatno spalnico v primeru gostov, kuhinjski otok na koleščkih lahko služi kot zajtrkovalni pult, dodatna delovna površina, kot prostor za shranjevanje, ob neuporabi pa se ga lahko umakne na stran in na ta način poveča obedovalnico.
Stari hrastovi hlodi, ki so dolgo samevali v delavnici očeta naše naročnice, so dobili novo namembnost in obliko – s pomočjo spretnih mizarjev smo jih uporabili v interierju za izdelavo jedilne mize, kuhinjskega pulta in polic, stanovanje pa je na ta način dobilo dodatno patino in sentimentalno vrednost za lastnike. Z uporabo recikliranih materialov kot so stara opeka, temne kovine, naravnen les in izbiro kontrastnih barvnih tonov smo ustvarili prijeten ter topel dom z industrijskim pridihom, ki služi kot ogrodje in izhodišče za ustvarjanje novih lepih spominov.

Na naši strani uporabljamo piškotke za analitiko, vaših osebnih podatkov ne hranimo. Z nadaljnjo uporabo strani se s tem strinjate. več informacij

Spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (ang. cookies), da lahko izvajamo statistiko uporabe spletne strani. Na ta način izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo, ki nam hkrati omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani.

Zapri