Naročnik

Zasebni

Lokacija

Staro mestno jedro, Ljubljana

Površina

25 m2

Leto izvedbe

2020

Fotografije

Blaž Gutman

Sodelavci

Sanja Milojevič, abs. arh.

Date
O projektu

Na Bregu ob Ljubljanici skrenemo iz glavne promenade in zavijemo v eno najlepših ljubljanskih uličic. Skozi simpatična stranska vrata zgodnjebaročne Codellijeve hiše z bogato zgodovino se povzpnemo po starem stopnišču, ki se vije ob notranjem atriju do ljubkega stanovanja, ki se razteza na pičlih 25 m2. Ob našem prvem obisku so bili prostori precej temačni, zatohli, vlažni, oprema pa je bila prav tako dotrajana. Naročnik je želel prostor sanirati, prenoviti in oblikovati kot turistično namestitev (apartma) v osrčju mesta.
Tloris, v obliki nekakšne črke L, je bil ozek in podolgovat, z neravnimi stenami, ki pritičejo staremu objektu v ljubljanskem mestnem jedru. Mnoge dozidave in spuščen strop so pričali o tem, da je bil prostor že večkrat pregrajen in za silo obnovljen. Ker smo se želeli zadeve lotiti celostno, smo prostor najprej očistili, odstranili vse pregradne stene, spuščen strop in talne obloge. Razkril se nam je čudovit obokan strop, prostor je v trenutku postal svetlejši in navidez prostornejši. Sanirali smo napake in poškodbe, ki so se nabrale skozi leta ter se lotili snovanja idejne zasnove interierja.
Ozki in podolgovati prostori potrebujejo posebne in premišljene rešitve, zato smo navidezno prostornost dosegli z linijsko postavitvijo pohištva ob obodnih stenah. Dnevno-bivalni prostor je urejen takoj na začetku v vstopnem delu, medtem ko se spalnica nahaja v prečni niši na koncu. V prostor smo vstavili večji volumen – »cvetlični kubus«, v katerega smo umestili kopalnico in ločen wc. Na nasprotni strani novo vstavljenega kubusa se nahaja majhna linijska kuhinja, ob njej pa stoji manjša jedilna miza s stoli. Raztegljiv kavč omogoča nočitev 4 osebam, v stare stenske niše pa so vgrajene shranjevalne površine. Pri oblikovanju interierja smo se poslužili toplih zemeljskih barv s pridihom bordo rdeče in cvetličnih tapet velikega formata, ki referirajo na zgodnjebaročno Codellijevo hišo, obenem pa prostoru vdahnejo nekaj kontrasta in dramatičnosti. Protiutež predstavlja nežen svetel hrastov parket, premišljeno izbrane tkanine in prefinjeni dodatki z zlatimi poudarki, ki skupaj z nežnim in elegantnim oblikovanjem dodajo piko na i celotnemu projektu. Posebna pozornost je bila namenjena tudi osvetlitvi prostora – le-ta je namreč diskretna, nežna in oblikovana tako, da poudari star obokan strop in ambient naredi lahkoten, zračen.

Na naši strani uporabljamo piškotke za analitiko, vaših osebnih podatkov ne hranimo. Z nadaljnjo uporabo strani se s tem strinjate. več informacij

Spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (ang. cookies), da lahko izvajamo statistiko uporabe spletne strani. Na ta način izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo, ki nam hkrati omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani.

Zapri